Gisteravond werd Brigadegeneraal Jeffrey Mac Mootry, Commandant der Mariniers, de nieuwe beschermheer van Stichting Keep Them Landing(KTL).

Volgens de traditie werd het bijbehorende attribuut de Gouden Pikhaak aan hem overgedragen door de vorige beschermheer, Generaal-majoor Frank van Sprang. Generaal Van Sprang is inmiddels plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten en werd direct na de overdracht benoemd tot erelid.
De plechtigheid vond plaats in een bomvol Café Brakeboer te Medemblik. Eigenaar Jack Brakeboer, zelf oud-marinier, stelt zijn café al sinds de jaren 70 ter beschikking van aanmerende mariniers, en is daarmee hun bakermat in Noord-Holland.

Stichting KTL wordt beheerd door oud-mariniers en richt zich op het in beheer krijgen, onderhouden en operationeel tonen van historische landingsvaartuigen van het Korps Mariniers. Sinds 2015 vallen de zeven vaartuigen van stichting ‘KTL’ onder het platform Varend Erfgoed Koninklijke Marine. De vaartuigen doen dienst als demonstratievaartuig of als watertransport voor personen tijdens bijvoorbeeld de Marinedagen, Nationale Veteranendag, de  Wereld Havendagen en Sail Amsterdam. De oud-mariniers verlenen met hun vaartuigen tevens bijstand in de vorm van veiligheid en bewaking bij maritieme evenementen.

Momenteel zijn gesprekken gaande om ook vaartuigen aan te bieden als therapeutisch medium bij de behandeling van militairen met PTSS, om een andere doch passende (behandel-)omgeving aan te bieden. Onlangs heeft KTL een van de allereerste  Nederlandse landingsvaartuigen in handen gekregen. Deze ‘Lima 21’(L9521, een zogeheten ‘landing craft assault’) werd samen met vijf andere in 1956 gebouwd voor het Korps Mariniers dat opereerde in Nederlands Nieuw-Guinea. Deze werden ontworpen en geassembleerd door de Groningse scheepswerf Botje, Ensing & Co. De L21 wordt gerestaureerd door de vrijwilligers van KTL. Naar additionele financieringsmogelijkheden en samenwerkingsvormen wordt nog gezocht.

Voor meer informatie kunt u Stichting Keep Them Landing contacteren:
Rick van den Heuvel van Varik
Voorzitter
tel. 06-30080500
email: voorzitter@ktl-nederland.nl

Jack van Sligter
Public Relations
tel. 06-53794951
email: pr@ktl-nederland.nl