Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners van Medemblik uit voor Dodenherdenking op vrijdag 4 mei. Er is om 19.00 uur een bijeenkomst in Kasteel Radboud met aansluitend om 19.30 uur een Stille Tocht naar het Oorlogsmonument op de Nieuwstraat (hoek Breedstraat). Daar zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn, waarna er voor iedereen gelegenheid is om bloemen bij het monument te leggen.

De herdenking begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in Kasteel Radboud, waar onder andere door wethouder Joset Fit gesproken wordt over het thema ‘Geef vrijheid door’. Daarnaast vertelt Rein Koolen, voorzitter van het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer, over de onderwaterzetting van de Wieringermeer door de Duitsers. Ook zullen leerlingen van verschillende scholen uit Medemblik een gedicht voordragen. Lianne Bakker omlijst de bijeenkomst met stemmige muziek op haar keyboard.

Om 19.30 uur start de Stille Tocht naar het Oorlogsmonument. De route gaat vanaf Kasteel Radboud via Oudevaartsgat, Pekelharinghaven, Hoogesteeg en Nieuwstraat naar het Oorlogsmonument op de kop van de Breedstraat. Aangekomen bij het monument volgen er gedichten door Medemblikse Mariëtte Kerckhaert en door een leerling van OBS De Meridiaan, deze school heeft het monument geadopteerd.

Exact om 20.00 uur volgt er bij het Oorlogsmonument twee minuten stilte, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen en mogen zijn. Na de kranslegging namens de Gemeente Medemblik is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen bij het Oorlogsmonument. Leerlingen van verschillende scholen uit Medemblik zullen gedenkborden plaatsen, die ze gemaakt hebben op initiatief van het Educatief WOII Centrum Medemblik. Harmonie Crescendo en Scouting Titus Brandsma begeleiden de gehele ceremonie en oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing houden een erewacht en verzorgen een vlagceremonie.

Wethouder Joset Fit zal de herdenking afsluiten met een slotwoord en vervolgens het publiek naar huis laten gaan onder de klanken van Claudia de Breij’s ‘Mag ik dan bij jou’ en ‘Het Gras’. De cabaretière treedt dit jaar live op tijdens Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.

Eerder op de dag zal er namens de Gemeente Medemblik door het 4 Mei Comité Medemblik een bloemstuk worden gelegd bij het Monument Landswerf. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen personeelsleden uit het verzet en de joodse slachtoffers van het psychiatrische ziekenhuis.

Tijdens Dodenherdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt jong en oud uit om samen te herdenken op 4 mei. Het comité vraagt alle inwoners van Medemblik om de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.