Op zaterdag op 12 augustus 2017 vond de 49e editie van het Medemblikse zwemmarathon plaats. Dit werd georganiseerd in het kader van de West Friese waterweek door DES zwemvereniging Den Haag en Jack Brakeboer. Keep them Landing was hier natuurlijk bij om te ondersteunen als koers-/persboot(L9533).

Het was een 22 kilometer lange zwemoversteek van het IJsselmeer van Stavoren naar Medemblik. 21 deelnemers. Sterke wind en regen maakte het voor de zwemmers niet makkelijk vanwege de golfslag. De snelste zwemmer was ruim 5 uur onderweg waarbij de langzaamste 8 uur door de golven heen moest beuken. Nadat de persfotograaf alle zwemmers en hun veiligheidsboten op de gevoelige plaat had gezet, is de L9533 teruggekeerd naar de haven van Medemblik.

Bij de finish voor Café Brakeboer stonden 2 Keep Them Landing vrijwilligers om de zwemmers uit het water te tillen. Door de inspanning en kou konden zij bijna niet zelfstandig het water uit komen.

Een enkele zwemmer is uitgevallen, maar al met al is de marathon goed verlopen.

De L9532 heeft een aantal rondvaarten gedaan ten tijde van de zwemmarathon om de zwemmers op afstand te kunnen aanmoedigen.

Tekst: Nynke Drent